Alternatywny naleśnik - bez mleka ale i bez jajek. Miękki jogurtowy placuszko-naleśnik. Mi bardzo smakował! Nadzienia można stosować jak do zwykłych naleśników - u mnie akurat szynka i pieczarki.
Składniki
- porcja mąki
- kilka łyżek jogurtu domowego
- woda
- sól
- 1/3 porcji szynki
- 2/3 porcji mozzarelli light
- pieczarki
- papryka
Przygotowanie
Pieczarki, szynkę i paprykę podsmażyć na suchej patelni.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, odprawić solą. Dodać wody tak, by uzyskać konsystencję śmietany - podobna konsystencja jak do zwykłych naleśników.
Porcję ciasta wylać na gorącą patelnie - wyjdą dwa mniejsze lub jeden większy naleśnik. Oczywiście też zależy czy zrobimy gęstsze czy rzadsze ciasto.
Naleśnika napełnić farszem oraz pospać mozzarellą. Przełożyć jeszcze raz naleśnika na patelnie, by rozpuściła się mozzarella.
Można polać domowym ketchupem lub jogurtem naturalnym z czosnkiem.
Autor: mm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz