czwartek, 13 lutego 2014

Jogurt naturalny domowy

Na początki diety najbardziej mi brakowało w potrawach sosów. Zapiekanka bez ketchupu? Hot dog bez sosu czosnkowego? Suchy makaron?
Ale tak nie musi być. Można w domu w łatwy sposób przygotować domowy jogurt naturalny. Jest pyszny, zdrowy i do wszystkiego się nadaje. Ja najbardziej lubię robić sobie sosik czosnkowy do zapiekanek, makaronów czy hot doga :)


Składniki
- mleko pasteryzowane (nie UHT), może być 3,2%, 2,0% a nawet 0,5%
- parę łyżek jogurtu naturalnego (własnej roboty, jeśli to nasz pierwszy - można kupić sklepowy naturalny ze szczepami bakterii)

Przygotowanie
Mleko podgrzać do temperatury 43-45 stopni. Jeśli nie mamy termometru to odpowiednia temperatura będzie wtedy, gdy możemy włożyć palec na kilka sekund i nas nie parzy. 
Do miseczki/słoika, w którym będziemy trzymali jogurt nakładamy kilka łyżek jogurtu naturalnego. Im więcej, tym gęstszy będzie nasz jogurt. Wlewamy pojedynczo kilka łyżek mleka i mieszamy. Następnie wlewamy pozostałe mleko.
Przykrywamy w miarę szczelnie (można zakręcić słoik, ja przykryłam folią aluminiową) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Po tym czasie jogurt nadaje się do jedzenia. Można przechowywać do tygodnia czasu w lodówce i wykorzystać do produkcji następnej porcji.
Polecam!

2 komentarze:

  1. Robię jogurty w domu od lat i pierwsze słyszę, żeby używać pasteryzowane mleko !!!!!
    Tylko i wyłącznie UHT !!!!!
    Nie może być w nim "obcych" bakterii.

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisach na których opierałam się przygotowując jogurt wyraźnie właśnie piszą, żeby mleko było pasteryzowane a nie UHT jako produkt mniej wartościowy. Robiłam z tego przepisu niejeden jogurt i wychodziły bardzo dobrze.
    Z mleka UHT nie robiłam więc nie wypowiem się na ten temat. Moze podrzucić zdjęcia i opis jak zrobić jogurt z mleka UHT? A może ktoś pokusi się o porównanie tych dwóch metod?

    OdpowiedzUsuń