Wracam po przerwie urlopowej. Na początek coś lekkiego i kolorowego. Klops z kurczaka z kolorowymi paprykami! Świetnie wygląda na talerzu i jest pyszne. Jednak uwaga - polecam szczodrze użyć przypraw gdyż i kurczak i papryka nie mają jakiegoś zdecydowanego smaku i bez przypraw wyjdzie z klopsa - mdły klops. Także śmiało z solą, pieprzem i papryką! Polecam i na ciepło i jako przekąskę na zimno. Pycha!
Składniki (najlepiej od razu kilka porcji, ja zrobiłam na 5 porcji):
- 5 porcji piersi kurczaka
- pół cebuli lub dwie szalotki
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne
Przygotowanie
Pierś kurczaka zmielić/posiekać (ja posiekałam w malakserze) razem z cebulą. dodać przyprawy do smaku i wymieszać dokładnie.Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wmieszać w mięso.
Z masy uformować na folii aluminiowej roladę.Zawinąć w folię.
Piec w piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni przez 20-25 min (w zależności jaką grubość ma nasz klops.
Ładnie prezentuje się pokrojone w plastry. Ja podałam z makaronem i sałatką z sałaty i pomidorków koktailowych.
Autor: mm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz