Kolejna wersja obiadu dla całej rodziny. Tym razem rybę przyrządziłam dla nas wszystkich tak samo, a jedynie do ziemniaczków chłopakom dałam oleju rzepakowego do pieczenia. Dzięki suszonym pomidorom i koncentratowi pomidorowemu pesto ma bardzo wyrazisty smak, a ryba nie jest mdła. Polecam koncentrat pomidorowy z ziołami Pudliszki (do kupienia w Biedronce), gdyż zawiera aż 99% pomidorów, a nie nie wiadomo co, jak w tradycyjnych koncentratach 30%.
Składniki
- porcja łososia
- porcja ziemniaków
- sól, pieprz, kurkuma, rozmaryn
sałatka:
- 20g rukoli
- 70g pomidora
- 60g papryki czerwonej
- 5g kiełków brokuła
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
pesto:
- 10g rukoli
- 5g suszonych pomidorów
- 2g ząbek czosnku
- 3g natki pietruszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego z ziołami
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Przepis bardzo podobny do pieczonego dorsza, więc forma przygotowania ziemniaków i naczynia są niezmienione. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub ósemki, wypłukać ze skrobi i przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz, kurkumę i rozmaryn oraz psiknąć kilka razy niekalorycznym olejem PAM. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub pokrywkę naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na razie na 10-12 minut. W tym czasie umyty kawałek łososia osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym, odciąć ostrym i cienkim nożem skórę (zawsze ważę po odcięciu skóry) i położyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać rybę solą i pieprzem, można odrobinę też skropić sokiem z cytryny. Na łososiu położyć grubą warstwę pesto. Po zakończeniu pierwszej części pieczenia ziemniaków, dołożyć naczynie z rybą i piec całość jeszcze 10-12 minut. Na talerzu położyć rukolę, na to pomidora i paprykę, posolić, polać odrobiną octu jabłkowego lub soku z cytryny, wg upodobań i na to położyć kiełki brokuła.
Autor: embee
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz