czwartek, 15 maja 2014

Cukinia z mięsem mielonym z indyka

Mój kolejny hit! Cudownie chrupiąca cukinia z wilgotnym, pysznym mięskiem z indyka i ciągnącą się mozzarellą. Danie nie zawiera węglowodanów więc jest idealne na posiłki "pokutne". Jak tak pokutować to ja mogę codziennie! Koniecznie spróbujcie, szczególnie, że teraz jest sezon na cukinie i w sklepach można kupić piękne, młode, przepyszne cukinie!


Składniki
- cukinia
- 2/3 porcji mięsa mielonego z indyka
- 1/3 porcji mozzarelli light
- 1/3 dużego pomidora lub 1/2 małego, najlepiej dojrzałego
- sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:
Cukinię przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć miąższ - miąższu nie wyrzucać.
Mięso z indyka delikatnie posolić i popieprzyć. Podsmażyć na patelni.
Dodać posiekany miąższ z cukinii i pomidora.
Dusić aż sos puszczony z pomidora się zredukuje, żeby nie było mięso za rzadkie, ale nie za długo, żeby mięso też nie wyschło.
Cukinię wysmarować w środku ketchupem. Wyłożyć na cukinię farsz. Mozzarelle zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki i położyć na mięsie.
Piec około 15 min w 190-200 st.
Udekorować natką pietruszki.
Pycha!

Autor: mm

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Zabieram się za robienie w swojej wersji :) Thx!

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Podeślij zdjecie i przepis z modyfikacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i danie wyszło bardzo smaczne :)
    Wielkich zmian nie wprowadzałam, ale przepis i zdjęcie prześlę w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń