wtorek, 25 lutego 2014

Ketchup

To jest odkrycie dla mnie. Uwielbiam ten ketchup! Stosuję go do wszystkiego oprócz ciastek :) Idealny do hamburger, hot doga  czy tortilii. Za każdym razem wychodzi trochę inaczej i za każdym razem jest pyszny. Ja najczęściej robię wersję pikantną. Ale zmieniając lekko zioła czy przyprawy można wyczarować ketchup ziołowy lub czosnkowy. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki
- puszka pomidorów
- ocet winny
- sok z cytryny
- cebula
- ząbek czosnku
- sól, słodzik

Dodatki
- pikantny: pieprz, pieprz cayenne, papryczki jalapeno
- czosnkowy: więcej ząbków czosnku, oregano
- ziołowy: oregano, pieprz w ziarnach, papryka, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie
Puszkę pomidorów zagotować na średnim ogniu następnie zmniejszyć ogień na mały. Dodać parę łyżek octu winnego i soku z cytryny. Pokroić i dodać cebulę. Posolić i popieprzyć. Dodać przyprawy w ziarnach i liściach (pieprz, liść laurowy jak używamy). Dodać słodziku do smaku. Pomidory gotować, jak za bardzo odparuje - dolać wody. Ja gotuję raczej długo, nawet do godziny, co jakiś czas mieszając i dolewając wody. Ale myślę, że jak ktoś nie ma czasu to wystarczy nawet pół godziny.
Kilka minut przed końcem gotowania dodać przyprawy mielone i/lub wyciśnięty czosnek.
Zblendować. Wystudzić.
Smacznego!
A jakie są wasze ulubione mieszkanki przypraw do ketchupu? Wpisujcie w komentarzach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz