środa, 26 lutego 2014

Polędwica w winie i śliwkach

Przepyszna, rozpływająca się w ustach polędwica wołowa! Wychodzę z założenie i Was do tego namawiam, że lepiej zjeść mniej a lepszej jakości. Teraz to o wiele prostsze. Plasterek polędwicy najwyższej jakości kosztuje niewiele a przynajmniej macie gwarancję, że jecie najepsze mięso pod słońcem.

Składniki:
- porcja polędwicy wołowej
- odrobina czerwonego wina
- śliwki kalifornijskie
- cebula
- sól, pieprz, imbir, liść laurowy
- rękaw do pieczenia

Przygotowanie
Polędwicę oprószam pieprzem i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Obsmażam po minucie z każdej strony. Następnie podlewam winem. Dorzucam imbir i śliwki oraz odrobinę wody. Po chwili zdejmuję z patelni, wkładam do rękawa z pokrojoną w piórka cebulą, solą i liściem laurowym. Zakręcam rękaw i trzymam w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Cudownie aromatyczne mięsko najlepiej podawać z porcją ziemniaków z koperkiem i mizerią.
Smacznego !

Autor: Ptaska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz