czwartek, 3 kwietnia 2014

Dorsz w ziołach i musztardzie z pieczonymi ziemniaczkami

Tym razem szukałam dania weekendowego, które bez wielkich zmian przygotuję również dla moich chłopaków. Wersja niedietetyczna obejmuje jedynie dodatkowo dodane do "pasty" masło, do ziemniaków olej rzepakowy, a do brokuła bułkę tartą smażoną na maśle. W smaku wersja dietetyczna naprawdę niewiele traci, bo aż z ciekawości spróbowałam rybki od syna ;) Dziękuj musztardzie jest ona bardzo smaczna, a ziemniaczki to już w ogóle palce lizać :)



Składniki:
- porcja dorsza
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 g posiekanej cebuli
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- porcja ziemniaków
- sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, rozmaryn
- 140 g brokuła

Przygotowanie
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub ósemki, wypłukać ze skrobi i przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz, paprykę i rozmaryn oraz psiknąć kilka razy niekalorycznym olejem PAM. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub pokrywkę naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na razie na 10-12 minut. W tym czasie umyty kawałek dorsza osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym, położyć w naczyniu żaroodpornym (ja przygotowywałam na desce do krojenia i później dołożyłam do naczynia z ziemniakami). Polać z obu stron sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Cebulę, natkę, wyciśnięty lub pokrojony drobno czosnek oraz musztardę wymieszać w kubku i przełożyć na wierz dorsza. Przełożyć do piekarnika, gdy skończy się czas, na jaki wstawione były ziemniaki. Piec razem jeszcze przez 10-12 minut. W tym czasie brokuła ugotować w osolonej lekko wodzie, ok. 5 minut. 


Autor: embee

2 komentarze:

  1. Jak dotąd to jest mój ulubiony wymysł dietetyczny. A dzisiaj robiłam morszczuka w ten sam sposób, jednak zmieniłam trochę skład sosu do ryby. Dałam musztardę francuską, czosnek oraz dużo natki, a bezpośrednio na rybę soku z cytryny. Do tego ryż pełnoziarnisty i brokuły. Obiad w 15-20 minut z pieczeniem i gotowaniem. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi faktycznie smakowicie. Coś mi się wydaje że jutro przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń