środa, 19 marca 2014

Tortilla z kurczakiem i szpinakiem

Tortilla, pyszna i prosta do przygotowania. Można ją napakować czym się chce i zawsze będzie smakować. tym razem odsłona z kurczakiem, szpinakiem i fetą. Sama się nie spodziewałam, że po traumie przedszkolnej, w której to główną rolę grał szpinak - będę wciągać to zielone warzywo aż mi się uszy trzęsą, Pyszne!




Składniki
- porcja tortilli (dwie małe albo jedna duża)
- 3/4 porcji piersi kurczaka
- 1/4 porcji sera feta light
- szpinak (u mnie mrożony)
- kilka ząbków czosnków (zależy czy ktoś lubi, ja lubię to dałam ze 3)
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- jogurt domowy

Przygotowanie
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Usmażyć na suchej lub lekko zwilżonej tłuszczem patelni. 
Na inną patelnię wyłożyć zamrożony szpinak.Jak się rozmrozi - dodać parę łyżek jogurtu, posolić, od serca popieprzyć, dodać troszeczkę gałki muszkatołowej, wycisnąć czosnek. Smażyć chwilę do momentu aż szpinak będzie już miękki.
Na tortille wyłożyć przygotowany szpinak, ser fetę i kurczaka. Podgrzać chwilę w rozgrzanym piekarniku lub mikrofali. 
Gotową tortillę można polać jogurtem czosnkowym (jogurt domowy z wyciśniętym czosnkiem).
Danie dość czosnkowe ale pyszne!

Autor: mm


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz