piątek, 24 stycznia 2014

Sushi z łososiem


Czy dieta musi być nudna ? Nie! Poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem! 
Czasem mam wrażenie, że na diecie się je lepiej i smaczniej niż wcześniej.
Polecamy !

Składniki
- porcja  ryżu krótkoziarnistego 
- ok 3/4 łyżki octu ryżowego 
- 2 tabletki słodzika 
- 1/4 łyżeczki soli 
- jeden płat wodorostów nori 
- porcja łososia lub inna ryby
- ogórek 
- opcjonalnie trochę zmiksowanego blenderem serka wiejskiego ( wtedy trzeba dać trochę mniej ryby) 
- trochę sosu sojowego 
- trochę wasabi 

Przygotowanie:

Ryż przepłukać kilka razy, aż woda straci mleczną barwę i przełożyć do małego garnuszka. Ryż zalać wodą - objętościowo 1 i 1/4 tyle co było ryżu (ok 80ml na 40g ryżu). Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę. Potem przełożyć go do miseczki i ostudzić. 

Ocet podgrzać i rozpuścić w nim słodzik i sól. Ja używam do tego kuchenki mikrofalowej. Zalewę octową wlać do ryżu i wymieszać. 

Płat wodorostów przekroić na pół. Przy krawędzi wyłożyć pół porcji ryżu, na to trochę serka wiejskiego, odrobina wasabi, trochę ogórka i rybę. Zawinąć w rulonik i pokroić na 6 równych kawałków. Na jeden posiłek wychodzi wtedy 12 kawałków - idealna ilość żeby się najeść :). Sushi jeść z dodatkiem sosu sojowego. 


Autor: Kasik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz