wtorek, 25 marca 2014

Placuszek jogurtowy z natką i kurczakiem

Pyszny, miękki placuszek jogurtowy z natką pietruszki, pikantnym kurczakiem i papryką. Prosty do przygotowania, aromatyczny od pietruszki i sycący.



Składniki
- porcja mąki
- jogurt naturalny
- natka pietruszki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta słodziku

- porcja piersi kurczaka
- pieczarki
- papryka
- papryka cayenne w proszku

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i słodzikiem. Dodać parę łyżek jogurtu i wymieszać. Dodawać tyle jogurty by ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany - ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki. Wmieszać w ciasto posiekaną natkę pietruszki. Odstawić by ciasto chwilę odpoczęło.
Pierś kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić papryką cayenne lub słodką w proszku. Lekko doprawić solą. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Przysmażyć również.
Czystą patelnię mocno rozgrzać. Wylać ciasto i rozprowadzić na patelnie - ponieważ ciasto jest gęste to można rozsmarować np. łyżką. Po minucie lub dwóch, jak spód się ładnie przypiecze - przewrócić placek na drugą stronę.
Placek przełożyć na talerz, wyłożyć nań kurczaka i warzywa, polać domowym sosem czosnkowym, posypać natką pietruszki.

Smacznego!
Autor: mm

2 komentarze:

  1. Pycha!!! Robiłam obiad z 9 letnią Córeczką. Gdy tylko moja porcja stanęła na stole, moja sceptycznie nastawiona do mojej diety Córka spróbowała i... rzuciła się robić kolejny placuszek dla siebie! Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mjut na moje serce :) bardzo się cieszę że smakował... Sama jak go robiłam to byłam sceptyczna lekko ale jak tylko spróbowałam to wciągałam aż miło. Plus- że tak proste do zrobienia, że się wierzyć nie chce :)

    OdpowiedzUsuń