niedziela, 12 marca 2017

Spaghetti Bolognese (wersja błyskawiczna)

Makaron z sosem pomidorowym to danie, które idealnie pasuje do diety Pana Maćka. Wszystkie potrzebne składniki są dozwolone i wystarczy tylko trochę dopasować proporcje. Takie dania lubię najbardziej, bo sprawiają, że przez chwilę można zapomnieć, że jest się na diecie :). To danie można przygotować na wiele sposobów - można skorzystać ze świeżych pomidorów, można użyć tych z puszki lub użyć przecieru pomidorowego. Jednak wtedy trzeba dosyć długo gotować sos by go zredukować oraz kuchnia jest zawsze brudna. To przepis na danie błyskawiczne - można je przygotować w czasie gotowania się makaronu, więc max 15 minut. Polecam, jeżeli macie ochotę na to danie, a do wyznaczonej godziny posiłku został Wam tylko kwadrans :).


Składniki:
- 1 porcja piersi z kurczaka (mielona lub bardzo drobno pokrojona) (u mnie 70g). Można też zmniejszyć trochę ilość mięsa na rzecz sera (mozzarella lub twardego sera żółtego).
- porcja makaronu (u mnie 40g)
- malutka puszeczka koncentratu pomidorowego
- pół małej cebuli
- pół ząbka czosnku
- przyprawa do spaghetti bolognese (mogą być też dodatkowe zioła np. oregano)
- sól, pieprz
- olej w sprayu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso z kurczaka doprawić solą i przyprawą bolognese. Cebulę i czosnek drobniutko pokroić. Rozgrzać patelnię, spryskać olejem w sprayu i podsmażyć czosnek z cebulą stale mieszając. Gdy cebula zmięknie dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać przecier pomidorowy i podlać niedużą ilością wody z gotującego się makaronu. Sos powinien być gładki, ale nie wodnisty. Jeżeli wyjdzie za rzadki wystarczy chwilę smażyć, by odparował. Połączyć sos z makaronem i posypać serem. 

Smacznego :) 

Autor: Kasik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz