czwartek, 22 maja 2014

Mus rabarbarowy

Słodki, lekko kwaskowaty dodatek do twarożków, omletów czy koktailu białkowego.


Składniki:
-10 szt rabarbaru
- słodzik do smaku
- cynamon
- goździki

Przygotowanie:
Rabarbar obieram, kroję w kostkę, zalewam 1-1,5 szkl. wody i rozgotowuję do uzyskania "papki".
Dodaję na koniec gotowania słodzik, dużo cynamonu oraz mielone goździki.
Wlewam do wyparzonych słoiczków, smacznego ;-)

Autor: Karolina
Zdjęcie: mm

4 komentarze:

  1. Mus jest super :) Ja gotuję 1 kg rabarbaru z 0.5 l a nawet więcej wody. Dosładzam stewią. Gdy rabarbar jest już miękki, odlewam kompot i wypijam, a rabarbar blenduję i do słoika. Problem mam jedynie taki, że moje musy zostawiają specyficzny posmak na języku i nie wiem, czy to normalne przy rabarbarze, czy kwestia stewii i jej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  2. rabarbar jest chyba węglowodanem według naszej diety :(

    OdpowiedzUsuń
  3. A dlaczego miałby być węglowodanem? Przecież to nie jest owoc, a słodki jest dopiero, jak się go dosłodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar ma mniej kalorii i węglowodanów niż truskawki czy brokuły. A dwa razy mniej niż jabłko. Także można jeść śmiało. to tylko 20 kalorii w 100 g a już truskawka czy brokuł ma 30....

    OdpowiedzUsuń