wtorek, 26 sierpnia 2014

Młoda kapusta z szynką

Gorąca, sycąca młoda kapustka z podsmażaną szyneczką - idealna na coraz chłodniejsze wieczory!
W tej wersji danie nie zawiera węglowodanów więc jest idealne na obiad "pokutny". A jeszcze lepsza będzie jak dodamy podgotowane ziemniaczki pokrojone w kostkę!


Składniki:
- kapusta biała, młoda
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w kulkach
- przyprawa kucharek, woda
- mały pomidor
- koperek
- porcja szynki

Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i zalać bulionem (bulion lub woda + kucharek). Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach. Dusić na małym ogniu do miękkości kapusty.
Dodać posiekany koperek i małego, drobno pokrojonego pomidora i poddusić jeszcze parę minut, aż kapustka przejdzie smakami.
Na patelni podsmażyć szynkę.
Na talerz wyłożyć kapustę, posypać przysmażoną szynką, udekorować koperkiem. Można dodać trochę jogurtu naturalnego.

Autor: mm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz