Uwielbiam jajka i mogę je jeść w każdej postaci. A jajka na pół-miękko na pysznej sałacie z octem balsamicznym i chrupiącymi pestkami słonecznika będę często powtarzać. Pyszna, lekka sałatka idealna na kolację lub lekki lunch do pracy!
Składniki:
- sałata
- pomidor
- ogórek małosolny
- 2 jajka
- 1/4 porcji sera żółtego
- pól porcji słonecznika
- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na pół miękko. Ja zalewam zimne jajka wyjęte z lodówki ciepłą wodą, żeby nie pękały podczas gotowania. Wstawiam na gaz i gotuję 2 minuty od momentu zagotowania wody.
Kroimy ogórka, pomidora i ser żółty.
Wykładamy na talerz umyte i wysuszone liście sałaty, na to układamy ser żółty, pomidora i ogórka. Doprawić solą, pieprzem, łyżką octu balsamicznego i paroma kroplami cytryny. Na wierzch położyłam połówki jajek i całość posypałam pestkami słonecznika.
Pyszne!
Autor: mm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz