wtorek, 1 kwietnia 2014

Pieczone placki z cukinii i kaszy jaglanej

Odkąd zaczęłam dbać o to co jem, to pokochałam kaszę jaglaną. Można z niej zrobić naprawdę bardzo wiele pysznych potraw. Te placki choć wg bardzo smaczne, to niestety są bardzo „kruche”, dlatego podczas przekładania z blachy na talerz mogą popękać. Jeśli placki zrobione zostały z samego białka, to będą mniej zwarte, niż z całego jaja.

Placuszki przed upieczeniem



Placuszki po upieczeniu



Składniki
- 1 białko (lub całe jajko – będzie lepiej sklejone)
- ¾ porcji mięsa mielonego wołowego/drobiowego lub drobno pokrojone mięso drobiowe
- porcja kaszy jaglanej (jeśli dodane zostało całe jajko to ½ porcji kaszy)
- 110 g startej cukinii
- 20 g drobno pokrojonej cebuli
- 20 g drobno pokrojonych suszonych pomidorów
- Sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany lub świeży

Przygotowanie
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie zalać wrzątkiem w proporcji 1:3, posolić i ugotować na małym ogniu. Mięso podsmażyć minutkę. Wszystkie składniki połączyć wraz z przyprawami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową (placki powinny mniej przywierać). Łyżką nakładać masę formując placuszki. Piec 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. 

Autor: embee

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz