Fasolka szparagowa jest idealna na dni bez węglowodanów! Jest mocno sycąca a do tego pyszna! I można ją przygotować na tyle różnych fantastycznych sposobów! Tym razem fasolka zielona przyprawiona na ostro z kurczakiem w przyprawie curry. Pyszne! Będę musiała chyba niedługo powtórzyć!
Składniki:
- porcja piersi kurczaka
- przyprawa curry, sól, pieprz
- kilka garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 2 ząbki czosnki
- szalotka
- sól, słodzik,
- papryczka chilli
- papryczka jalapeno
- odrobiny octu balsamicznego
- trochę sosu z cytryny
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. Lekko posolić i popieprzyć a następnie obficie obtoczyć w przyprawie curry. Odstawić do lodówki.
Obciąć końcówki fasolki i ugotować we wrzącej osłodzonej nieco słodzikiem wodzie al dente (około 10 -15 min).
Jak fasolka się ugotuje - odcedzić.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć kurczaka. Pod koniec smażenia dodać fasolkę, posiekane papryczki i wyciśnięty czosnek. Dodać odrobię soku z cytryny i octu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Autor: mm
Witaj
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że przepisy są ciekawe, kilka wypróbowałam i są smaczne, ale...Te Twoje gramatury... "kilka garści fasolki...", "dwie porcje" ...no mi to nic nie mówi. Garście są różne, porcje też. Nie można by tego jakoś zważyć?