czwartek, 17 lipca 2014

Gulasz z kurczaka curry z fasolką szparagową

Zachwycił mnie ten przepis. Nie przesadzam! Mięciutki i soczysty kurczak w delikatnym sosie z bulionu do tego pyszna, chrupiąca fasolka szparagowa... Dla mnie hit! 10 na 10 ! Polecam !


Składniki
- porcja piersi kurczaka
- przyprawa curry

- szklanka bulionu (np. kucharek)
- dwie garści fasolki
- porcja kaszy jęczmiennej
- szalotka
- papryczka pepperoni
- sól pieprz
- koperek/natka do dekoracji

Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie curry. Odstawić do lodówki na moment.
Pokroić szalotkę w półksiężyce, posiekać papryczkę.
Kurczaka przysmażyć na gorącej patelni dosłownie chwilę, tylko by zamknęły się włókna mięsa. Dołożyć szalotkę i papryczkę na patelnie i jeszcze sekundkę podsmażyć. Zalać kurczaka bulionem. Dusić przez 20 min. Jeśli woda wyparuje - uzupełnić.
W między czasie kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Umyć i odkroić końcówki od fasolki. Pokroić na mniejsze kawałki.

Po 20 min dorzucić na patelnię fasolkę i dusić jeszcze 15 min. W razie konieczności dolewać wody.
Pod koniec tego czasu przyprawić solą i pieprzem.
Jeśli jest za dużo sosu - zredukować na dużym ogniu.
Udekorować koperkiem.

Smacznego !

Autor: mm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz