Frittata brzmi egzotycznie, ale można na powiedzieć po prostu omlet. Co więcej omlet ten można wymieszać na patelni, dzięki czemu otrzymamy po prostu jajecznicę z mnóstwem dodatków ;)
Składniki
- 2 jajka
- 1/4 porcji szynki z indyka lub mozzarelli light
- 20g cebuli
- 40g pieczarek
- 60g cukinii
- 20g świeżego szpinaku
- 10g suszonych pomidorów
- 5g szczypiorku (opcjonalnie)
- sól, pieprz, zioła (opcjonalnie, np. majeranek)
Przygotowanie
Pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażyć na patelni. Patelnię można zwilżyć wodą, lub spryskać niewielką ilością oleju PAM. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, a po chwili startą na grubych okach cukinię. Dodać soli, pieprzu i ziół, jeśli ktoś lubi mocno doprawione dania. Po kilku minutach dodać pokrojone drobno suszone pomidory i wymyty, porwane na mniejsze kawałki liście szpinaku. Całość zalać wymieszanymi dokładnie widelcem jajkami. Smażyć z jednej strony. Po kilku minutach można frittatę przełożyć na druga stronę, przy czym jest ona krucha, więc można do tego celu użyć pokrywki z gładkimi brzegami (przełożyć energicznym ruchem danie dnem do góry na pokrywkę, a następnie zsunąć z pokrywki z powrotem na patelnię. Podczas całego smażenia należy uważać, żeby warzywa nam się nie przypaliły, szczególnie po wylaniu na patelnię jajek. Całość powinno się przygotowywać raptem kilka minut. Po przełożeniu na talerz można posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz