Składniki:
- porcja krewetek
- czosnek
- natka pietruszki
- 1/4 czerwonej papryki
- sól, pieprz
- ok. 1/4 szkl białego wytrawnego wina
- roszponka
Przygotowanie:
Patelnię pryskamy oliwą, podmażamy na niej rozgnieciony czosnek, dodajemy pokrojona w drobniutką kostkę paprykę, chwilę smażymy razem. Następnie dodajemy krewetki (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić, np. wstawiając je na ok 10min do wody), i dusimy pod przykryciem. Po chwili wlewamy białe wytrawne wino i dusimy razem ok 7-8 min, wcześniej doprawiając odrobiną soli i pieprzu (wino powinno trochę odparować, więc można zdjąć częściowo przykrywkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze przez około 2 min.
Tak przygotowane przekładamy na talerz wyłożony roszponką i gotowe:)
Autor: Fredka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz