czwartek, 13 listopada 2014

KREWETKI KRÓLEWSKIE W BIAŁYM WINIE PODANE NA ROSZPONCE

Kolejny przepis od niesamowitej Fredki. Krewetki! Chyba pierwszy przepis na stronce z krewetkami. Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam krewetek ale zdjęcie jest tak obłędne, że chyba się przełamię i spróbuję :)


Składniki:
- porcja krewetek
- czosnek
- natka pietruszki
- 1/4 czerwonej papryki
- sól, pieprz
- ok. 1/4 szkl białego wytrawnego wina
- roszponka

Przygotowanie:

Patelnię pryskamy oliwą, podmażamy na niej rozgnieciony czosnek, dodajemy pokrojona w drobniutką kostkę paprykę, chwilę smażymy razem. Następnie dodajemy krewetki (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić, np. wstawiając je na ok 10min do wody), i dusimy pod przykryciem. Po chwili wlewamy białe wytrawne wino i dusimy razem ok 7-8 min, wcześniej doprawiając odrobiną soli i pieprzu (wino powinno trochę odparować, więc można zdjąć częściowo przykrywkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze przez około 2 min.
Tak przygotowane przekładamy na talerz wyłożony roszponką i gotowe:)

Autor: Fredka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz