wtorek, 18 listopada 2014

Frytki z dyni

Przepyszne frytki z dyni Hokkaido! Sycące, chrupiące... Jak dla mnie idealny zamiennik ziemniaków! Można się najeść i nawet nie odczuć, że danie nie zawiera węglowodanów!



Składniki:
 -dynia Hokkaido
- przyprawy- imbir, kurkuma, kolorowy pieprz

Przygotowanie:
Dynię pokroić w słupki jak zwykłe frytki z ziemniaków. Dyni tej nie trzeba obierać ze skórki.
Frytki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie powinny leżeć jedna na drugiej.
Przyprawić przyprawami. Nie solić! Frytki po posoleniu mogą zmięknąć!
Piec w 200 stopniach około 20 min. Można w połowie pieczenie odwrócić frytki ale ja tego nie robiłam. Jeśli pieczemy z termoobiegiem warto pod koniec na kilka minut wrzucić pieczenie z góry, by przypiec nieco skórkę.
Smacznego!

Autor: mm


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz