wtorek, 22 kwietnia 2014

Pieczony pstrąg z natką pietruszki

Ostatnio nastało u mnie kompletne szaleństwo na ryby. Tak jak przez większą część życia ryby jadłam okazjonalnie, albo bardzo okazjonalnie w postaci karpia na Wigilię - tak teraz ryba gości u mnie na stole nawet kilka razy w tygodniu :) Niestety, odkryłam, że dobre świeże ryby potrafią być droższe od mięsa... Ale na razie się tym nie martwię tylko zajadam.
Niniejszym raczej wydaje mi się standardowa i prost propozycja, pewnie wszystkim znana, na pstrąga z cytryną i natką pietruszki.
Pyszny!



Składniki
- porcja pstrąga
- natka pietruszki
- ząbek albo dwa czosnku
- cytryna
- pieprz, sól

Przygotowanie
Pstrąga umyć i wysuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Czosnek wycisnąć przez praskę lub posiekać i wetrzeć w skórę pstrąga oraz w środek ryby. Skropić sokiem z cytryny a do środka włożyć ćwiartkę.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w naczyniu żaroodpornym 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz