czwartek, 24 kwietnia 2014

Naleśnik ze szpinakiem

Tego dania nie trzeba zapowiadać. W moim mniemaniu duża porcja smacznej i zdrowej rozpusty :)


Farsz:
-porcja piersi z kurczaka lub sera białego półtłustego
- 110g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku (ważyłam po odciśnięciu wody, szpinak może być w liściach)
- 20g cebuli
- 20g suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, czy inne ulubione przyprawy

Ciasto naleśnikowe:
- porcja mąki pszennej (ja użyłam razowej, drobniej zmielona może być lepsza)
- woda
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- odrobina proszku do pieczenia


Drobno pokrojona cebulę i kurczaka w małych kawałeczkach należy podsmażyć na odrobinie  oleju PAM. Następnie dodać szpinak, ząbek czosnku, sól i pieprz. Dusić kilka minut. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory. Dusić kilka minut. W tym czasie zmiksować w misce mąkę z wodą na dosyć rzadką masę, w zależności od upodobań. Dodać jogurt i wymieszać. Na patelnię psiknąć olej PAM i gdy będzie mocno rozgrzana wylać na nią ciasto. Z tej porcji ciasta można zrobić jednego grubszego naleśnika lub dwa cieńsze i mniejsze. Naleśnika nie należy próbować przewracać zbyt wcześnie, bo się porozrywa (przez brak jajka ciasto nie jest elastyczne). Najlepiej energicznym ruchem obrócić patelnie i przerzucić naleśnika na talerz, a następnie z talerza zsunąć z powrotem na patelnię. Po usmażeniu należy przełożyć na talerz, na niego farsz i zawinąć wg upodobań. Ja zrobiłam jednego sporego naleśnika, a farszu było bardzo dużo, więc złożyłam go tylko w pół. Danie można polać dwiema łyżkami jogurtu naturalnego i posypać otartą bazylią.

Autor: embee

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz