No to niezaprzeczalnie hit ostatniego weekendu. Pizza! I wychodzi naprawdę sporo, można się spokojnie najeść! Najlepiej od razu zrobić kilka porcji. Dodatkowy plus - że bardzo łatwo jednocześnie zrobić wersją naszą, dietetyczną jak i wersję dla osoby nie na diecie. Po prostu na połowie osoby nie na diecie - kładziemy większą ilość lub nie dozwolone w diecie dodatki jak na przykład dużo sera żółtego itp.
Wypróbujcie koniecznie z różnymi ulubionymi dodatkami!
Składniki na cztery porcje
- 4 porcje mąki
- szczypta soli
- szczypta słodziku
- łyżeczka suchych drożdży
- ciepła woda
- domowy ketchup
Dodatki:
- pieczarki
- 1/2 porcji mozzarelli light
- 1/2 porcji salami (salami najlepiej ważyć jak wieprzowinę, gdyż jest to bardzo tłusta wędlina)
- pomidor
- ogórek
- cebula
- papryczki jalapeno
Przygotowanie:
Suche składniki na pizze wymieszać. Troszkę mąki zostawić, przyda się, jak będziemy wyrabiać ciasto. Do ciasta dodać ciepłą wodę. Wyrabiać dość długo. Gdy ciasto jest za rzadkie - dodać trochę odłożonej mąki, gdy za twarde - dolać nieco wody. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło ładnie od miski. Wykorzystać całą odłożoną mąkę.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W między czasie podsmażyć pieczarki, zetrzeć mozzarelle, pokroić warzywa.
Gdy ciasto wyrośnie - przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozciągnąć palcami - najlepiej na kształt prostokąta, bo łatwiej potem dzielić na równe porcje.
Pizze posmarować domowym ketchupem, wyłożyć cebulę. Posypać startą mozzarellą. Na mozzarelle ułożyć salami i pieczarki. Na wierzch rozłożyć warzywa.
Piec w 220 stopniach 15-20 minut (trzeba sprawdzać, bo czas pieczenia zależy od grubości naszej pizzy oraz od piekarnika).
Pizza jest raczej cienka i chrupiąca. Mogę powiedzieć, że następnego dnia też jest pyszna!
Smacznego!
Autor: mm
A gdzie kupujecie suche drożdże?
OdpowiedzUsuńW wiekszosci sklepów powinny być w sekcji z proszkami do pieczenia. Ja akurat kupuję w Almie albo w osiedlowym sklepiku.
OdpowiedzUsuńdrożdże instant wyglądają tak:
OdpowiedzUsuńhttp://leclerc.com.pl/sklep/img_items/b/005/525.jpg
to akurat link ze sklepu online leclerk
Dajcie znać czy udało się zrobić pizze :)
Odrobinę mąki warto odłożyć bo łatwo można przeszarżować z dolewaniem wody a wtedy ta mąka pomoże nam zagęścić ciasto do właściwej konsystencji.
Mi wyszło raczej rzadkie i klejące - ale to wtedy właśnie posypałam ręce odłożoną mąką i już wyrabianie dalej jako szło.
Jak ciasto wyjdzie raczej rzadkie i klejące to też nie ma co się przejomować. nie wałkujemy tego tylko rozciągamy na blasze. Ja przed rozciąganiem wysmarowałam sobie ręce trochę oliwą, żeby się ciasto do rąk nie przyklejało i jakoś poszło :)
pozdrawiam