wtorek, 21 stycznia 2014

Placki z jabłkami

Te placuszki to miłe urozmaicenie diety.Jeden z pomysłów jak można połączyć owoce z białkami i mieć słodki, ciepły posiłek. Można je przygotować jeszcze przed dodaniem całych jajek do diety.




Składniki:

20g mąki pszennej (pół porcji)
80 g jabłka  (pół porcji)
1 białko
97 g chudego twarożku
5-6 łyżek domowego jogurtu
słodzik

Przygotowanie
Do mąki dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodawać delikatnie szczyptę słodzika. Białko jaja ubić na sztywno i stopniowo dodawać mąki z jogurtem. Jabłko pokroić na cienkie plastry. Kawałki jabłka maczać w cieście i smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Do twarożku dodać 2-3 łyżki jogurtu oraz słodzik.

Autor: Kasik

3 komentarze:

  1. Prześliczne zdjęcie ! Takie apetyczne, że coś czuję że szybko przetestuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie o co chodzi z tym (pół porcji) np. mam w diecie 60g to do przygotowania placuszków mam wziąć 30g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W rozpisce diety dostajemy inforamcję, ile jakiego składnika można zjeść w ramach posiłku. Ja na przykład miałam w diecie 40 g mąki. Ktoś inny może mieć np 60 g mąki na posiłek.
      W powyższym przepisie należy dodać do placków pół porcji z diety, czyli u mnie będzie pół z 40 g czyli 20g.

      Usuń