wtorek, 3 lutego 2015

Babka ziemniaczana

Nie prezentuje się zbyt dobrze, to stanowczo jedno z najmniej fotogenicznych dań. Niemniej wspaniały smak to wynagradza. W roli głównej BABKA ZIEMNIACZANA. Smakuje zupełnie niedietetycznie, syci i jest wprost idealna na chłodne dni. Wyszła dość "luźna"(może należało odcisnąć starte warzywa), jednak konsystencja nie wpłynęła negatywnie na smak.  Jeszcze smaczniejsza była następnego dnia. Podsmażyłam ją na PAMie, zjadłam z musztardą i sosem chrzanowym oraz ogórkiem kiszonym i sałatką.





Składniki na 2 porcje (możecie modyfikować zgodnie z własną dietą):
*300g. startych ziemniaków
*230g. startej cukinii
*50g. czerwonej cebuli
*jedno białko
*porcja wędliny (u mnie wołowe pastrami- pasowałaby też kiełbasa)
*2/3 porcji startej mozarelli light
*natka pietruszki
*sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka wędzona
*5g. razowej kaszy mannej

Przygotowanie:
Cebulkę i wędlinę pokroiłam i poddusiłam/podsmażyłam na wodzie. Wymieszałam wszystkie składniki i piekłam ok. 1h w 180°.

Autor: Panna Barbara

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz