czwartek, 26 czerwca 2014

Pulpety z indyka z pietruszką i papryką

Uwielbiam pulpety. A te, z dodatkiem pietruszki i papryczki - rewelacyjne. Mięciutkie i aromatyczne. Warto zrobić od razu kilka porcji. Idealne danie obiadowe z ryżem. Ale również super jako zimna przekąska. Na kolację takie trzy pulpeciki wciągnąć i od razu lepiej się śpi :) 



Składniki:
- porcja mięsa mielonego z indyka
- natka pietruszki
- papryka
- bulion (domowy lub kucharek + woda)

Przygotowanie:
Jeśli robimy więcej porcji mięso mielone najlepiej zważyć i na tej podstawie wyliczyć, ile powinno nam wyjść porcji.
Natkę pietruszki posiekać. Paprykę drobno pokroić. Wymieszać natkę i paprykę z mięsem mielonym. Doprawić mięso solą i pieprzem.
Mięso ponownie zważyć. Wagę podzielić na ilość porcji - dzięki temu będziemy wiedzieli ile mięska wypadnie na jedną porcję. U mnie wyszły 3 niewielkie pulpeciki na porcję.
Pulpeciki podsmażyć krótko z każdej strony na suchej lub pokropionej tłuszczem w spray np OLI OLI rozgrzanej patelni.
Podsmażone pulpeciki zalać na patelni (jeśli mamy głęboką) lub przełożyć do garna i zalać bulionem.
Gotować około 15 minut.
W międzyczasie można przygotować węglowodany : polecam ryż lub kaszę.

Smacznego :)

Autor: mm


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz