czwartek, 8 maja 2014

Pikantna surówka z białej kapusty

Zwariowałam na punkcie tej surówki! Zrobiłam ją raz jako dodatek do dorsza w curry. Po czym dorabiałam jeszcze 4 razy. W sumie w tej postaci zjadłam jednego wieczoru pół główki kapusty! Niebo w gębie!
Zdjęcie surówki w towarzystwie dorsza.



Składniki:
- biała kapusta
- papryczka chilli lub pepperoni
- szczypta słodziku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny

Przygotowanie
Kapustę drobno posiekać. Odrobinę posolić. Papryczkę posiekać i dodać do kapusty. Doprawić słodzikiem, sokiem z cytryny i paroma kroplami octu balsamicznego. Lekko oprószyć  pieprzem.
Podawać jako dodatek do obiadu ale moim zdaniem rewelacyjnie się też nadaje jako pyszna, chrupiąca przekąska.
Polecam!

Autor: mm

1 komentarz:

  1. Doszły mnie pytania o papryczkę. Więc tak najlepiej papryczkę czerwoną bo ładny akcent kolorystyczny nadaje surówce. Może być papryczką chilli - będzie bardziej pikantna albo pepperoni - łagodniejsza. Może być świeża lub marynowana, ze słoiczka.
    Chodzi o ładny kolor oraz lekki pikantny smak papryczki - bardziej lub mniej pikantny, w zależności od preferencji :)

    OdpowiedzUsuń