Składniki
- włoszczyzna
- ziemniaki
- porcja mięsa wołowego
- kilka ogórków kiszonych
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu
- koperek
Przygotowanie
Włoszczyznę obrać ale nie kroić, będzie łatwiej wyjąć i porcjować. Zważyć warzywa, które są źródłem węglowodanów (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki). Włożyć do garnka z wodą i zagotować.
Mięso wołowe zważyć. Nie kroić lub pokroić na duże kawałki - będzie łatwiej wyjąć potem do porcjowania.
Podsmażyć lekko na patelni. Tylko tyle, by zamknąć mięso.
Wrzucić na gorącą wodę z warzywami.
Wrzucić przyprawy.
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Nie wylewać wody z ogórków.
Jak warzywa i mięso będą miękkie - wyjąć z rosołu. Do garnka za to wrzucić starte ogórki i wlać wodę z ogórków, tyle by zupa nabrała kwasowatości (wedle gustu).
Gotować jeszcze dosłownie kilka minut,
Warzywa i mięso poporcjować i wyłożyć na talerz.
Zalać zupą.
Udekorować koperkiem.
Udekorować koperkiem.
Pyszne:)
Autor: mm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz