poniedziałek, 10 marca 2014

Kurczak cytrynowy z ryżem

Pyszny, delikatny kurczak o cytrynowej nucie. Orzeźwiające i proste danie. Dla odmiany od tortili i ziemniaków :)


Składniki
- porcja piersi kurczaka
- sok i otarta skórka z połowy cytryny
- pomidory suszone ze słoiczka (ale nie w oleju)
- ząbek czosnku
- parę łyżek jogurtu naturalnego
- przyprawy: tymianek lub zioła prowansalckie

- porcja ryżu

Przygotowanie
Przyprawy i wyciśnięty ząbek czosnku wymieszać z paroma łyżkami jogurtu naturalnego. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Pokrojonego kurczaka włożyć do miski z marynatą, wymieszać, odstawić na pół godziny lub dłużej do lodówki. 
Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 30 minut. 
Podawać na ryżu, posypane drobno pokrojonym suszonym pomidorem.\
Smacznego :)

Autor: mm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz