poniedziałek, 15 lutego 2016

Zapiekanka z wędliną, mozzarellą, wędliną, szpinakiem i kiełkami

Z reguły z zapiekankami kojarzy się też ketchup. Jednak te zapiekanki są tak pyszne same w sobie, że nie potrzebują żadnego sosu! To jest mój zdecydowany numer jeden wśród zapiekanek. Spróbujcie koniecznie a będziecie wracać do tych gorących kanapeczek!


Składniki:
- porcja pieczywa razowego
- nieco mniej niż porcja mozzarelli light (mniej więcej 5/6 porcji)
- dwa plasterki polędwicy sopockiej (u mnie wyszło to mniej więcej 1/6 porcji)
- dwie garście świeżego szpinaku
- garść kiełków rzodkiewki
- dwa plastry pomidora
- oregano, sól

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. To bardzo ważne, żeby piekarnik był mocno rozgrzany gdyż w przeciwnym wypadku zapiekanka nie wyjdzie chrupiąca. 
Kromki chleba posypać oregano. Położyć na każdej kromce po garści szpinaku. Na to mozzarelle i po plastrze wędliny.
Piec zapiekanki około 7-8 minut. Po wyjęciu udekorować plastrem pomidora. Posolić i posypać kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!

Autor: mm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz