poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kurczak w sosie jogurtowo koperkowym

Miękki i soczysty kurczaczek w sosie jogurtowo-koperkowym. Jako dodatki sprawdzą się i ziemniaczki i ryż. Co więcej bardzo szybkie do przygotowania! Smacznego!


Składniki:
- porcja ziemniaków
- porcja piersi z kurczaka
- parę łyżek jogurtu domowego
- koperek
- odrobina soku z cytryny
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, kucharek

Przygotowanie:
Ziemniaki / ryż ugotować.
W trakcie gotowania przygotować mięso.
Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć chwilę na rozgrzanej patelni (suchej lub z olejem OLI OLI). Podlać wodą i dodać trochę kucharka (odrobinę, kucharek jest dość słony). Jak część wody odparuje - wymieszać w miseczce jogurt naturalny z płynem z patelni, dodać trochę soku z cytryny i wycisnąć czosnek, dodać posiekany koperek.
Wlać doprawiony jogurt z powrotem na patelnię, podgrzać.
Podawać z ziemniaczkami lub ryżem. U mnie w roli surówki papryka z ogórkiem konserwowym.

Smacznego!

Autor: mm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz