poniedziałek, 27 stycznia 2014

Spaghetti z mięsem mielonym

Pyszne spaghetti bolognese w wersji dietetycznej według Kasik.

Składniki na jedną porcję: 
- 1 cebula 
- 2/3  chudej wołowiny zmielonej samodzielnie 
- 1/3 źółtego sera twardego drobno startego 
- trochę przecieru pomidorowego / pomorów z puszki / koncentratu pomidorowego + wody (w zależności co mamy w domu) 
- porcja makaronu wg diety
- przyprawa włoska lub przyprawa do spaghetti 
- trochę octu, trochę słodzika, sól - do smaku 

Przygotowanie: 
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni zwilżonej tłuszczem za pomocą wacika kosmetycznego. Dodać mielone mięso i smażyć, aż będzie przyrumienione. Dodać przyprawę. Dodać pomidory i gotować. Przyprawić do smaku solą oraz wyrównać kwaskowatość pomidorów słodzikiem/octem. Sos odparowywać aż będzie bardzo gęsty. 

Makaron ugotować al dente wymieszać z sosem i posypać startym serem - gotowe :). 



Ja gotuję sobie od razu kilka porcji sosu i kilka porcji makaronu. Mam z tego obiadek do pracy na kilka dni. Bardzo dobrze smakuje po odgrzaniu w mikrofali. Z puszki pomidorów krojonych lub pół litra przecieru wychodzą mi zwykle 4 porcje.

Autor: Kasik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz