Składniki na jedną porcję:
- 1 cebula
- 2/3 chudej wołowiny zmielonej samodzielnie
- 1/3 źółtego sera twardego drobno startego
- trochę przecieru pomidorowego / pomorów z puszki / koncentratu pomidorowego + wody (w zależności co mamy w domu)
- porcja makaronu wg diety
- przyprawa włoska lub przyprawa do spaghetti
- trochę octu, trochę słodzika, sól - do smaku
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni zwilżonej tłuszczem za pomocą wacika kosmetycznego. Dodać mielone mięso i smażyć, aż będzie przyrumienione. Dodać przyprawę. Dodać pomidory i gotować. Przyprawić do smaku solą oraz wyrównać kwaskowatość pomidorów słodzikiem/octem. Sos odparowywać aż będzie bardzo gęsty.
Makaron ugotować al dente wymieszać z sosem i posypać startym serem - gotowe :).
Ja gotuję sobie od razu kilka porcji sosu i kilka porcji makaronu. Mam z tego obiadek do pracy na kilka dni. Bardzo dobrze smakuje po odgrzaniu w mikrofali. Z puszki pomidorów krojonych lub pół litra przecieru wychodzą mi zwykle 4 porcje.
Autor: Kasik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz