Zapraszam na przepis Karoliny na pieczone warzywa z kiełbasą. Uwaga - bardzo sycący! Tak sycący, że naprawdę danie idealnie nadaje się na potrawę bez węglowodanów. Ja akurat zrobiłam z pieczonymi ziemniaczkami - podgotowałam kilka minut ziemniaczki a potem dodałam do warzyw i kiełbasy i razem zapiekłam. Polecam!
Składniki:
- porcja dobrej, chudej białej kiełbasy - jak najchudsza (zamiast kiełbasy można dodać pierś kurczaka, polędwiczkę wieprzową, szynkę, co kto lubi)
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- pieczarki
- zioła włoskie, czy każde inne jakie lubisz
- 1 łyżka sosu sojowego
- jeśli ma być danie z węglowodanami to polecam ziemniaki pieczone w folii aluminiowej w mundurkach.
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wkładam połówki pieczaek, półkkrążki cukinii i paseczki papryki, dodaję przyprawy.Na wierzchu kładę białą kiełbaskę, może być pokrojona w plasterki, będzie smaczniejsza. Piekę całość w termoobiegu 180st ok 25 minut, aż się kiełbasa zrumieni, warzywa są wtedy al'dente. Podaję z ketchupem i musztadrą. Jeśli mają być węglowodany to razem z daniem piekę porcję ziemniaków w folii aluminiowej (ziemniaki w mundurkach).
Autor: Karolina
zdjęcie: mm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz