Śniadanko lub kolacja na gorąco - pyszna zapiekanka ! Można zrobić z ciemnego pieczywa, można z pszennego (jak ktoś ma w diecie). Można popaść w uzależnienie :)
Składniki
- porcja pieczywa
- 3/4 porcji mozzarelli light
- 1/4 porcji wędliny
- cebula
- pieczarki
- ogórek konserwowy (u mnie z chili)
- pomidor
- papryczki jalapeno (jak ktoś lubi na ostro)
- oregano
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. To bardzo ważne - na pieczywie nie ma tłuszczu więc trzeba od razu zapiekankę zaatakować wysoką temperaturą żeby chlebek zrobił się chrupki.
Pieczywo posypać oregano, położyć posiekaną papryczkę jalapeno. Na to cebula pokrojona w piórka.
Potem leci mozzarella i wędlinka. Na wierzch pieczarka (można wcześniej podsmażyć), pomidorek i ogórek.
Piec w 200 stopniach około 7-10 minut, aż mozarellą się rozpuści a chlebek będzie chrupki.
Pokropić domowym ketchupem.
Delektować się :)
Autor: mm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz