poniedziałek, 9 czerwca 2014

Jajko sadzone na szparagach

Fajna i prosta modyfikacja niby banalnych jajek sadzonych! Pyszne i szybkie do przygotowania. Super jako przekąska czy śniadanie. A nawet jako obiad :) Znalezione w Magazynie Kuchnia i zmodyfikowane pod kątem naszej diety.


Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 porcji szynki
- pomidor
- szparagi
- szczypta tymianku, sól, pieprz
- pół porcji węglowodanów (ziemniaki, pieczywo)

Przygotowanie:
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki (ja tego nie zrobiłam, bo mi skórka nie przeszkadza w pomidorze). Kroimy w kostkę.
Szparagi dokładnie myjemy i obcinamy twarde końcówki.
Podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę szynką na suchej patelni lub posmarowanej tłuszczem w sprayu (np. OLI-OLI). Szparagi powinny delikatnie zmięknąć.
W przepisie jest by na szparagi wbić jajka. Jednak z doświadczenia radzę jajka wbić na patelnię OBOK szparagów. Jak wbijemy na szparagi to białko, które spłynie szybko się zetnie, a białko na szparagach będzie długo surowe. Więc najlepiej wbić jajka obok. I smażyć jak normalne sadzone. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec smażenia dodać pomidory i chwilkę jeszcze podsmażyć.
Wyłożyć na talerz kładąc jaja sadzone na szparagach.


Smacznego :)

Autor: mm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz